Seçimin Ardından...



  • Konjoktür

     

    Ne demek? Önce bir bakalım!

             "Ekonomik, toplumsal, siyasal alanlarda istatistiklerden, olgulardan, nesnel durumlardan yararlanarak olayların gelecekteki gelişmeleriyle ilgili kestirim."

     

             İşte tam da demek istediğim bu aslında ama, bilimsel bulgularım elimdeki istatistik veriler geleceği kestirmeme yetmiyor maalesef. Hele de yaşadığımız 21 yıllık süreç, ne tarafa savrulacağımızı kestiremememin en büyük etmeni.

     

             Önce 14 Mayıs, sonra 28 Mayıs seçimlerini bitirdik çok şükür. Benim görevim sandık başkanlığı idi. Ve görevimi bi-hakkın yerine getirdim. Hatta öyle ki; sandık kurul üylerim tarafından bile kılı kırk yardığım, torbayı geç teslim edeceğim, fazla hassas olduğum için eleştirildim. Ama işimi asla savsaklamadım, oluversin demedim. Taraf olmadım. Adil oldum, olmaya çalışmadım. Kimsenin aklında soru işareti bırakmadan işimi yaptım.

             Ha benim de bir siyasi görüşüm vardı tabi. Ama bunu sandığa bulaştırmadım. Laf aramızda bulaştırsam da siyasi partilerin hiç ama hiçbiri benim siyasi görüşümü yansıtmıyor, yaşatmıyordu. Çünkü ben ilkeli, bilimsel, tutarlı, kararlı bir siyasetten yanayım. Hadi bakın şimdi bu dediklerimden sonra siyasi partilere.. Hangisi bu dediklerimi karşılıyor? O, bu şu biraz, şurasından, burasından diye başlayacaksanız hiç başlamayın. Tutarlılık ve kararlılıkla çıkarım karşınıza, cevabınız ağzınızda çıkmadan kaybolur.

             Tutarlı Kararlılık...

             Arı ve sineği bir kavanoza kapatıp, dibini ışığa tutarlar. Arı da sinek de kavanozun dibindeki camı görmez ve ışığa doğru uçarlar. Ama cama çarpıp düşerler. Tekrar tekrar denerler. Aynı sonuç.. Kavanozun kapağı açılır. Çarpmalar devam eder.

             Arı: Tutarlı ve Kararlıdır. Tekrar tekrar çarpar düşer ve yeniden kalkar gücünü toplar bir daha dener. Buna TUTARLI KARARLILIK denir.

             Sinek: Tutarlı ama Kararsızdır. Biraz da tembel. Bir çarpar düşer iki çarpar düşer, sonra dolanmaya başlar kavanoz içinde. Işığa gitmek için TUTARLIdır. Ama KARARSIZca uçuşuna devam eder.

             O da ne sinek çıkışı bulmuş ve ışığa doğru uçmaya başlamıştır.Arı ise hala çarpmaya ve gücünü tüketmeye devam eder. Sinek uçuşunu tamamlar, yanan ışığın içine girer ve o ışık onu yakar kavurur. Sinek ölmüştür. TUTARLI KARARSIZlığı ölümüne sebep olmuştur. Arı ise çarpmaların bedenindeki yaralar ve yorgunluk ile şişede uzanmış tekrar gücünü toplamaya çalışmaktadır. Deney sona erer. TUTARLI KARARLI Arı yaralansa da hayatta kalmış, ama TUTARLI KARARSIZ Sinek kararsızlığının bedelini almış, ama TUTARLIlılığın bedelini canı ile ödemiştir.

     

             Bu hikayeden siyasilerin çıkaracağı bir ders olduğunu sanıyorum. TUTARLI KARARLILIK sizi bir yere götürmez, ama hayatta kalmanızı sağlar belki, ama TUTARLI KARARSIZLIK doğru yolu bulduğunuz anda hayatınıza mal olabilir.

     

             Neyse, siyaset, ya da politika zor zanaat. Zaten, siyaset ne demek bakalım.

    SİYASET : Siyaset, belli bir toplumda çatışma halinde olan düşüncelerin uzlaştırılması faaliyetidir. Bu uzlaştırma faaliyeti ise yönetim erkinin elde bulunması ile gerçekleşir. Kelimenin kökeni arapçadan gelmekle birlikte, Seyis, at bakıcısıkelimesi ile bağlantılıdır. At eki ile seyislik yapmak, idare etmek, icra etmek, muvaffak olmak anlamı taşımaktadır.

    POLİTİKA : Kısaca Poli=Çok, TİKA=Yüz... Yani çok yüzlülük.. Ama öyle kahve ağzındaki gibi yorumlamamak gerekir. Toplum yönetimi konusunda çok yönlülük olarak ele alınmalı. Politik=Toplum yönetme sanatı diyebiliriz.

             Eh tüm bu siyasi ve politik bilgi fırtınasında siz de kendi siyasi düşüncenizi ortaya koyup, düşünün bakalım, kim size siyasi ya da politik geliyor. Doktrinleri,ideallleri, tutum ve tavırları, duruşları, milli ve insani yaklaşımları.. Hadi bilimi bir kenara koyalım. Çünkü bilim şüpheyi gerektirir. Politik söyleme şüpheyi dahil ederseniz kaybedersiniz.

             O halde toplum yönetme bilimi olarak, siyaset veya politika sahnesine çıkanın sosyoloji bilimini bilmesi ve uygulamasını beklemek her vatandaşın, yada toplum bireyinin beklentisi olmalıdır.

             Sonuç: Çok uzattım ve yaydım sanırım. Sadece zamana işaret koymak adına yaşadığımız zamanın düşüncelerini yarına taşımak olan amacımı aştım galiba.

             13. Cumhurbaşkanı ve 28. dönem millet vekili seçimi ülkeme hayırlı uğurlu olsun. Vesselam...



10.07.2023
Ali Baykala
Okunma:  (  445  )