Time Lapse Nedir?



  •        Time Lapse, türkçeye çevrilmiş hali ile -Aralıklı Çekim-, bir saniyede içindeki 24 film karesi kadar hızlı olmamakla birlikte belirli aralıklarla çekilen fotoğrafların belirli sürede birleştirilip hareketli görüntü haline getirilme işlemidir. Tanım itibari ile basit görünse de, bu işte mucize yaratan çılgın fotoğrafçılar, çılgın matematiksel hesaplar yaparak, aralardaki süreyi, hareket yönünü hesaplayarak bu çekime girişirler. Çünkü bu iş, sonuç itibari ile göz boyasa da, fotoğraf makineleri açısından aynı şiddette ömür yıpratıcıdır. 30 dakikalık bir görüntü oluşumunda ortalama 500-700(bu sayı sabit değil, istenildiği kadar çekilebilir ancak sağlıklı bir görüntü oluşması açısından ortalama bir değer) arası fotoğraf çekilmesi gerekiyor ki, bu da “shutter” diye tabir edilen perdeyi ciddi biçimde yormak anlamına gelir. Ancak “makinemi bozmak istemiyorum” gibi ön yargı ile de yaklaşmak komik olur, zira 1 milyon
    fotoğraf çekmiş makineler mevcut.

    Bu temel bilgilerin ardından belki de aklınızda canlanacak en büyük soru işareti “Hızlandırılmış Video ile de bunu yapabiliriz, neden bu zor ve meşakkatli yolu tercih edelim?” olacaktır. Time Lapse, normal videodan kat kat kaliteli, kat kat yüksek çözünürlüklü bir sonuç ortaya çıkarır. Çünkü; günümüz teknolojisinde ortalama piyasa değeri olan HD kameraların tümü maksimum 1920x1080p görüntü kaydı yapar. Ancak bir Canon 550D‘nin çektiği fotoğrafın 5184×3456 çözünürlükte olduğunu, ve Time Lapse yapacağınız her fotoğrafın bu çözünürlükte, dolayısı ile videonuzun da bu çözünürlükte olduğunu düşünürseniz, aradaki büyük farkı görmüş olacaksınız. Bu esnada yine de video çekmek isterseniz, büyükçe bir veri deposuna(örn; 32gb hızlı yazabilen bir kart) sahip olmanız gerekiyor. Son olarak, makinenin bir süre sonra ısınmasını saymıyorum bile. Ben kullandığım Pentax K-7 de pek ısınma sorunu ile karşılaşmadım, ancak bu sıcakta ve güneşin altında bir çalışma yapmadığımdan da kaynaklanıyor ola bilir. :)

    İşte tüm bu dezavantajlar insanları Time Lapse gibi inanılmaz sonuçlar çıkaran bu tekniğe itti. Ancak yine belirtiyorum, hesaplarda en ufak bir yanlışlık, projenizin büyüklüğüne göre ciddi sayıda fotoğrafı boşa çekmiş olmanız anlamına geliyor.
    Time Lapse çekiminin aşamalarını basitçe belirtmek gerekirse;

    Intervalometre
    – Alanı belirlemek(örn; Kız Kulesi)
    – Zaman dilimini belirlemek(örn;Akşam üzeri)
    – Olayı belirlemek(örn; Güneşin batışı)
    – Tripodu kurup en ufak bir harekete maruz kalmayacak şekilde korumasını almak(En minik bir hareket görüntüde sekmeye yol açar, rüzgar, insanlar gibi olumsuz etki edecek tüm koşulları göz önünde bulundurmak gerekir.)
    – Makinenizi yerleştirip, Intervalometre(belirlediğiniz aralıklarda otomatik olarak fotoğraf çekmeye yarayan aygıt) ayarlarınızı yapmak(Uzun aralıklar tercih etmeyin, 25 saniyede oluşan parçalı görüntü, 5 saniye aralıklarla çekilmiş yumuşak geçişlere göre daha çok göz yorar)

    TL MenüsüCanon Makinelerdeki Time Lapse Menüsü
    Not: Son dijital kameralarda menü içersinde bu işlevi yapan bölümler bulunabiliyor.
    – Tüm ayarlarınızı Manual’e almak. Bu konuda bir kaç tüyo verelim. Pozlamanızı ve beyaz ayarınızı bir kez yapın. Aksi halde her fotoğrafta farklı bir ışık dengesi görürsünüz. Görüntünün karanlık yada aydınlık olması önemli değil, önemli olan bir bütün halinde ani renk pozlama değişimleri olmaması. Ayrıca enstantane değeriniz hızlı olmamalı (1/500, 1/200 gibi). Bir fotoğrafta olan arabayı diğer fotoğrafta görmemek, yani parçalı bir görüntü oluşması izleyiciyi huzursuz edebilir.
    – Süresi geldiğinde Allah ne verdiyse start tuşuna basmak :-)

    Bu aşamalardan sonra çekiminiz bittiğinde işin bilgisayarda düzenleme kısmına geçebiliriz.

    – Kurgu yapacağınız programa tüm fotoğraflarınızı atın ve aynı anda hepsini belirli sürelerde gözükecek şekilde ayarlayın. Bu ayarlar yaptığınız hesaplar doğrultusunda önceden belirlenmiş olmalıdır. (Ben genelde fotoğraf geçişlerini 0,08 saniye gibi bir değer veriyorum, ki görüntüler takıla takıla akan bir film gibi değilde akışkan bir film halinde olsun diye...)
    -Gerekli renk ve pozlama ayarlarından sonra basit bir Time Lapse videosu üretmiş olacaksınız.

    Sizleri kendi yapmış olduğum ilk denemelerim time lapse uygulamaları ile başbaşa bırakıyorum....










11.02.2016
Ali BAYKALA
Okunma:  (  1689  )